Byggstart för ökad polarisering

Behöver du en hyresrätt på tre rum och kök i Bromma? Grattis. Då får du räkna med en kötid som löper över decennier. Har du ekonomi för att klara en hyra på runt 20 000 kronor per månad för en nyproducerad mini-trea så kan det gå lite snabbare. Alternativet är förstås att köpa något. Ett populärt, och i Brommaperspektiv prisvärt, område är det som växt upp runt det gamla sjukhuset i Beckomberga. Där startar priserna på omkring 3,5 miljoner för en liten trea, för en fyra får du plussa på en miljon – sedan tillkommer förstås budgivningen på det. Det hela kokar ner till att den som vill köpa en lägenhet i ”gamla Beckis” både måste ha ett par miljoner att lägga i kontantinsats och ha en ansenlig månadsinkomst, annars får man vackert avstå.

I spåren av den ansträngda bostadsmarknaden har en ny trångboddhet växt fram, långt från IKEA-katalogernas chicka compact living. Att bo en eller ett par vuxna med ett par, tre barn i en tvåa upplevs oftast inte särskilt chickt, utan bara ansträngande. Men vad ska man göra? Det finns inga bostäder. Alternativet är förstås att lämna Stockholm, ta barnen från skola och kontaktnät och flytta till en mindre ort – men där finns ofta inga jobb, och försörjning måste man ju ha. Någon hjälp från socialtjänsten kan en bostadslös förälder inte längre räkna med. Det finns nämligen inga förturer längre – i alla fall inte för arbetande och skötsamma familjer. För att få hjälp till en bostad i Stockholm idag, måste man nämligen tillhöra en så kallad ”prioriterad grupp”. Vilka är då dessa, frågar sig kanske vän av ordning? Stockholmsbostäder bygger nu 83 större lägenheter för familjer i det attraktiva Beckomberga-området i Bromma – men bara för nyanlända.

Bostäderna placeras i ett område där en motsvarande lägenhet är en ouppnåelig dröm för de flesta, där skolorna redan är överfulla och där det saknas förskoleplatser. Bostäderna byggs dessutom trots att grannarna, som bor i småhus som idag läggs ut på Hemnet med utgångspris (!) från omkring sex miljoner, har protesterat ända sedan byggplanerna blev kända 2016.

Förmodligen är byggstarten en stor ”humanitär framgång” enligt Stockholms stad, som genom modulhusen skapar bostäder till några av de 856 nyanlända som kommunen har anvisats att ta emot, bara under 2020. Skulle vänstern få som de vill, skulle det dock behöva byggas modulbostäder överallt. I veckan publicerade Aftonbladet ett upprop där 233 socialdemokrater gått samman för att hävda att ”Sverige ska vara en humanitär stormakt” och i Dagens Nyheter slog Hans Blix, Jan Eliasson och Alf Svensson ett slag för unga män som saknar asylskäl. Ann Ramberg, Ulf Bjereld och Helle Klein gav understöd på Twitter. Samtidigt visade en ny opinionsundersökning av Novus att 63 procent av svenskarna önskar sig en minskning av antalet asylsökande och närmare en av tio helt vill stänga gränserna.

Orsaken till denna splittring i migrationsfrågan blir tydlig i Beckomberga, där beslutsfattarna kör över medborgarna likt trimmade schaktmaskiner. Modulbostäderna byggs alltid på behörigt avstånd från Ramberg, Bjereld, Schori och gänget. De och deras familjer berörs inte, så de kan kosta på sig att fortsätta framställa sig som goda. Men de som faktiskt berörs, de familjer som tvingas flytta runt mellan korttidskontrakt för ockerpriser tills de ger upp och lämnar Stockholm, eller de som belånat sig upp över öronen för att köpa en bostad i området, de är inte lika välkomnande längre. De utgör de 63 procenten, men de är en majoritet som den humanitära stormakten inte lyssnar till.

Politikernas framhärdande är märkligt, för verklig humanitet måste utgå ifrån mycket enkla förutsättningar: Finns det inga bostäder att tillgå för dem som redan bor i ett område, är det exempelvis orimligt att fylla på med fler människor. Det är sunt bondförnuft. Lös först bostadsproblemet för de som redan bor, studerar och arbetar i Stockholm – sedan kan vi börja diskutera en inflyttning. Detsamma gäller självfallet även andra orter. Det är inte försvarbart att svenska skattebetalares pengar ska finansiera nybyggda lägenheter för nyanlända när bostadsbristen redan är skriande. Men i Sverige rättar vi inte munnen efter matsäcken, här är våra politiker så upptagna med att odla sin självbild av internationell humanitär stormakt, att de inte ser att deras handlande bara är björntjänster. Bostadssökande stockholmare provoceras av att all världens människor får det som är ouppnåeligt för dem själva, grannarna provoceras över att deras protester ignoreras. Hur det borgar för ett gott mottagande av de nyanlända, är obegripligt. Att ständigt prioritera en viss grupp människor på en annan grupps bekostnad leder nämligen alltid till motsättningar, som i förlängningen kan övergå i våld och ren rasism.

Att bostadslösa eller bostadsbehövande svenskar (oavsett ursprung) ännu en gång får se sig omsprungna av nyanlända, gynnar bara de krafter som vill ha ytterligare spänningar i samhället. Inom kort kommer vi att få se talrika hemma hos-reportage i lokaltidningarna om hur tacksamma familjerna X och Y är för sina fina, nya lägenheter som de fått efter några månader i det nya landet, nyheter som snabbt når intervjupersonernas hemländer och självfallet skapar ännu starkare pull-faktorer för människor att ta sig till Sverige. Samtidigt tvingas familjer som bott i Stockholm under decennier att kapa sina rötter och lämna staden eftersom de inte lyckas hitta bostäder. Polariseringen ökar.

Markplaneringsarbetena har börjat i Beckomberga. Men risken är överhängande att det enda politikerna lyckas bygga, är motsättningar mellan människor.

 

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56, glöm inte att skriva ”Gåva” i meddelandefältet. Jag har tyvärr ingen möjlighet att återkomma med personliga tack till var och en som donerar, men jag är innerligt tacksam för varje krona!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =