COVID –19 har avslöjat vårt humanitära hyckleri

Svenskar och svensk debatt präglas ofta av en strävan efter att visa upp sin egen godhet och solidaritet med medmänniskor, vilket är helt i linje med att leva i en självutnämnd ”humanitär stormakt”. Senast under migrationskrisen vid grekiska gränsen har svensken uppmanats att ”ta ansvar” och ”visa solidaritet”, och under demonstrationer har röster ånyo höjts för att svensken ska göra egna uppoffringar för att hjälpa andra, helt okända, människor.

Men svenskens solidaritet och hänsyn tycks ha ett undantag: COVID -19. Smittspridning ses inte som ett problem i Sverige. Myndigheterna, med MSB och Smittskyddsinstitutet i spetsen, anstränger sig för att tona ner riskerna och Sverige har utmärkt sig för sin senfärdighet. Flyglinjer ställdes inte in förrän åtgärden i praktiken var verkningslös, att placera individer i karantän anses ”verkningslöst” och ”integritetskränkande”. Allt tickar, i princip, på som vanligt. Samtidigt som länder med längre antal smittade per capita stänger skolor och ställer in evenemang, hålls Melodifestivalens final i ett fullsatt Friends Arena. What could possibly go wrong?

Den officiella, svenska linjen tycks ha fått ett stort genomslag hos befolkningen. I sociala medier raljeras det över hur personer oroar sig. ”Det är ju inte värre än en vanlig influensa!” Jag vet inte hur ofta jag hört att man inte behöver oroa sig, eftersom COVID -19 bara anses farligt för vissa grupper. Men argumentet ”det är ju bara farligt för äldre och redan sjuka” är bland det mest hänsynslösa jag hört. Så om man är ung och frisk och har friska barn behöver man inte bry sig om att hindra smittspridningen, eftersom man själv har låg risk att dö? Men barnens astmasjuka klasskompis, då? Din kollega med hjärtproblem? Din vän med diabetes? Dina föräldrar? Är de inte värda att skyddas? Tydligen inte.

Här vill jag tala klarspråk: Allt handlar inte om dig. Är du ung och frisk? Har du en frisk familj och friska vänner? Grattis. Då har du en stor chans att undslippa virusrelaterade tragedier de kommande månaderna. Men hundratusentals svenskar har inte lika bra förutsättningar. De är äldre eller drabbade av sjukdomar som gör dem mer sårbara, som astma eller diabetes. Är din personliga bekvämlighet under några veckor verkligen viktigare än deras liv? Tja, den svenska myndighetslinjen och många privatpersoners agerande visar att svaret på den frågan ofta är ”ja”.

Svenskens solidaritet tycks därför märkligt begränsad till områden vi inte kan påverka, som exempelvis klimatet eller globala migrationsströmmar. Då säger vi oss vara beredda att avstå från det mesta som utmärker vårt sätt att leva. Men när det plötsligt dyker upp ett konkret problem som vi faktiskt kan påverka, som smittspridningen av ett virus, då är vi inte beredda att förändra vårt levnadsmönster det allra minsta så länge som vi inte själva riskerar att dö. Större var alltså inte solidariteten och omsorgen om ”den andre”. Faktum är, att om du inte är beredd att avstå från en plats på Mellon, ersätta jobbresan med en videokonferens eller hålla ditt barn hemma från skolan efter sportlovsresan för att förhindra att dina svagare medmänniskor drabbas av en för dem dödlig sjukdom – ja, då är din solidaritet och omsorg bara plakatpolitik, ekande brons och en skrällande cymbal.

Låt oss nu göra ett tankeexperiment: Föreställ dig att Sverige hamnar i en verklig kris, med livsmedelsransonering, havererad sjukvård och människor som svälter ihjäl på gatorna. (Jo, det är fullt möjligt även i Sverige.) Hur tror du att vi kommer att agera då? Min kvalificerade gissning är att vi kan glömma alla vackra visioner om självuppoffrande solidaritet. De som idag hävdar att man inte behöver göra något för att stoppa COVID -19 ”eftersom bara äldre och sjuka dör av det”, är samma personer som i ett sådant läge skulle kliva över frysande barn på trottoarerna. Det är ju inte man själv som är drabbad, eller hur? Better you than me. Den svenska solidariteten kanske mest är luft, när allt kommer omkring.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56. Jag har tyvärr ingen möjlighet att återkomma med personliga tack till var och en som donerar, men jag är innerligt tacksam för varje krona!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − nio =