Facebook, demokrati och T*mmy R*bins*n

Novellen ”När dog János Kovác?” tar sin början när snickargesällen János Kovác en kväll plötsligt dör. Den ungerske författaren Lajos Zihaly (1891-1974) låter sedan läsaren följa hur lång tid det tar innan alla minnen och fysiska bevis på att János Kovác någonsin existerat, är försvunna för gott. Vilket datum uttalade någon hans namn för sista gången? När tänkte någon på honom sista gången? När försvann den sista pappersbiten med hans handstil? Att någon de facto inte längre kan anses existera när den inte längre nämns eller syns, har nu förvandlats till ett ideologiskt verktyg i händerna på aktivistiska mediaföretag.

När ryktet började spridas tog jag för givet att det var fake news. Det kunde ju inte vara sant? Man kan ju inte bli blockad från sociala media för att man nämner ett namn? Men ryktet visade sig stämma: Den som nämner ett specifikt namn i ett inlägg på Facebook, blockeras inom några minuter med hänvisning till att man har brutit mot företagets ”communityregler”. Brottet specificeras, föga förvånande, inte närmre än så.

Vilket är då detta namn, detta förhatliga och förbjudna, som inte ens får nämnas? Nej, det är inte Hitler, Stalin, Voldemort, Bin Laden, Pol Pot, Breivik eller Mao. Namnet är Tommy Robinson.

Tommy Robinson, egentligen Stephen Yaxley-Lennon, är en 36-årig brittisk medborgare som har gjort sig (ö)känd för sitt engagemang i nationalistiska och islamkritiska sammanhang. Han grundade bland annat English Defence League (EDL) och är idag politisk rådgivare till ledaren för UK Independence Party (UKIP).

Robinson har dömts till ett antal fängelsestraff för olika brott, mest känt är kanske när han 2018 dömdes till 13 månaders fängelse (han släpptes senare efter drygt två månader) av en jourdomstol. Brottet han dömdes för, var att ha rapporterat från rättegången i Leeds, där ett flertal män åtalades för under många år ha begått så kallade grooming-brott mot ett stort antal mycket unga flickor. I samband med domen mot Robinson beordrade domaren samtidigt brittiska medier att inte rapportera om fallet, vilket fick tidningar och nyhetssajter baserade i Storbritannien att avpublicera redan publicerade artiklar. Youtube har även tagit ned de filmer som visade gripandet av Tommy Robinson utanför domstolsbyggnaden. Senast den 5 juli i år dömdes Robinson till nio månaders fängelse för domstolstrots. Även denna gång ska islamkritikern Robinson avtjäna sitt straff i Hull Prison, ett fängelse känt för sin höga andel radikala islamister och där Robinson tidigare misshandlats.

Tommy Robinsons namn har utan tvekan ett stort symbolvärde i Storbritannien och hela Europa, han utmålas ömsom som frälsare, ömsom som demon. Helt uppenbart är att han inte är Guds bästa barn, men det är inte det som är poängen. Man må tycka vad man vill om Robinson och om hans åsikter (du kan bilda dig en egen åsikt genom att lyssna till det tal han höll på Oxford Union år 2015 här), det som nu händer är likväl bortom absurt och ett mycket oroande tecken i skyn för demokratin i Europa. Facebook nöjer sig inte med att avskaffa yttrandefriheten, man går längre än så. Det är ju inte Tommy Robinsons profil som blockeras eller poster som delar hans texter eller filmer, det räcker med att nämna hans namn för att bli utkastad. Genom att scanna postade inlägg efter ett specifikt namn, och straffa alla som i något sammanhang nämner namnet, förvandlas Facebook till ett effektivt verktyg i händerna på Robinsons ideologiska motståndare. Logiken är enkel: Facebook ser dig – och vill du fortsätta att använda plattformen gör du bäst i att foga dig. Följ den till communityregler maskerade Värdegrunden – annars får det konsekvenser. Kan inte systemet styra dina tankar, kan det i alla fall styra dina ord.

Att människor med systemkritiska eller ”felaktiga” åsikter plötsligt försvinner är ett säkert tecken på att man befinner sig i en våldstillåtande diktatur. Men vad ska vi kalla det när en människa inte tystas genom att ställas framför en exekutionspatrull, utan genom att raderas från det gemensamma medvetandet? Jag är tveksam till att det kan kallas demokrati.

I Zihalys novell tar det 46 år innan alla spår av snickargesällen János Kovác är borta. Vad gäller Tommy Robinson tycks Facebook ha gjort det till sin communityregel att snabba på den processen. Robinson är visserligen inte fysiskt död ännu, men frågan infinner sig ändå: När dör Tommy Robinson?

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 10 =