Kyrkans uppdrag är inte att provocera kristna

Inom marknadsföring talar man om behovet av att definiera sin USP – Unique Selling Point – det vill säga vad som är unikt med det man själv erbjuder, det som ingen annan kan göra bättre. Det är denna USP som måste vårdas och marknadsföras till målgruppen. Det framstår alltmer tydligt att Svenska kyrkan har förlorat sin USP, och nu vilset famlar efter vad man egentligen har att erbjuda och varför.

Årets adventstid har gått i aktivismens tecken inom Svenska kyrkan. Första Advent invigdes den så kallade hbtq-altartavlan ”Paradiset” i St Pauli kyrka, under stort rabalder. ”Paradiset” är konstnären Elisabeth Ohlson Wallins rip-off på 1500-tals målaren Lucas Cranachs målning ”Adam och Eva”, men med den bibliska berättelsens urföräldrar ersatta med homosexuella par och ormen porträtterad som transsexuell kvinna. Två veckor senare plockades ”Paradiset” ner på order av kyrkoherden i Malmö, varpå prästerna i St Pauli reptilsnabbt meddelade att tavlan skulle ersättas – med motivet ”Nattvarden” av samma konstnär. ”Nattvarden” ingick i Ecce Homo-utsällningen och visar Jesu sista måltid, med Jesus i högklackade skor och lärjungarna som transvestiter. Det kommer kanske inte som en direkt förvåning att det är samma lilla grupp präster som stenhårt driver frågan om behovet av sexualiserade altartavlor, som för ett år sedan tweetade att Jesus utsett Greta Thunberg till sin efterträdare.

Så kom julafton och ärkebiskop Antje Jackeléns julbudskap, lämpligt nog publicerat på debattplats i Expressen. ”Julevangeliet börjar med patriarkatets slut” förkunnade ärkebiskopen och lyckades sedan sno in sig i en märklig härva av sexualitet, moderna familjesituationer och kamp mot patriarkatet när hon dekonstruerade julberättelsen.

Frågan som infinner går att ställa genom att citera Astrid Lindgrens rumpnissar: ”Voffö gör di på detta viset?” Ja, varför? Vad är det som får präster i Svenska kyrkan att agera som provocerande tonåringar? Varför poppar detta märkliga smutskastande upp i anslutning till de högtider som ligger kristna människor så varmt om hjärtat och varför attackeras det som är grundläggande inom kristen doktrin? Det verkar inte bättre än att provokationen är ett mål i sig. Förutom att det riskerar att dra ett löjets skimmer över Svenska kyrkan och ifrågasätta den teologiska kompetensen inom prästkollegiet, så framstår dess företrädare både oförmögna att se bortom det världsliga och närmast osunt fixerade vid sexualitet. En annan faktor, som kan tyckas märklig inom en organisation som ständigt poängterar att vi inte ska göra skillnad på människor, är att man endast provocerar genom att håna och förvärldsliga sådant som hålls för heligt av kristna.

Tyvärr riskerar utspelen även att kasta en skugga över allt det genuint goda arbete som faktiskt sker dagligen i Svenska kyrkans församlingar runt om i landet. Det är lätt hänt att det är de aktivistiska och politiskt färgade utspelen som uppfattas som ”Svenska kyrkans åsikt”, men så är det ju inte. Utspelen är inte kyrkans förkunnelse, utan enskilda individers. Utvecklingen är dock inte förvånande. Svenska kyrkan har, tillsammans med exempelvis akademien, försvarsmakten och media, sedan 1960-talet varit föremål för den långa socialistiska marschen genom de svenska samhällsinstitutionerna. Marschen får nu i det närmaste anses fullbordad, vilket bland annat innebär att röster inom Svenska kyrkan har blivit förkunnare av den sekulära allmänreligiositet som socialdemokratin efterlyste redan på 30-talet. Detta kan du läsa mer om i min bok Konsten att överleva Svenska kyrkan som du kan beställa här.

Men Gud blev inte människa för att förkunna kvoterad föräldraförsäkring, flygskam eller sexuell gränslöshet. Jämställdhet, tolerans för varandras olikheter och viljan att ta hand om miljön är naturliga följder av en kristen tro, men de är inte den kristna trons kärna. Den präst som reducerar Kristus till en ”god förebild” har, med den mest välvilliga tolkningen, totalt missförstått sitt uppdrag – den som drivs av politisk, ideologisk övertygelse kan inte förväntas förkunna annat än politisk ideologi. Alternativet är att kyrkans företrädare missbrukar sin position genom att förvrida och förställa evangeliet efter eget gottfinnande och därmed förleda människor, vilket är långt värre eftersom kyrkan då medverkar till att människor går miste om sin möjlighet till sin Kristusrelation och frälsning.

Så vilket är då kristendomens USP? I koncentrerad form återfinns det i Johannes 3:16: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” I det budskapet ryms vi alla – pepparkaksbruna och grisskära, män och kvinnor, unga och gamla, transor, bögar, flator och hetero, höger- och vänsterhänta, veganer och julskinks-frossare, sossar, sverigedemokrater och till och med liberaler. Och allt började med hur Gud blev människa, precis som Jesajaboken förutspår: ”Ty ett barn varder oss fött, en son bliver oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila; och hans namn skall vara: Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.” Inte för att Gud vill kvotera eller provocera, utan för att Gud vill ge just dig möjligheten till ett evigt liv.

PS. Som en liten efterskottare lägger jag in länken till denna godbit. Satir eller dokumentär? You be the judge. DS.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

 

2 thoughts on “Kyrkans uppdrag är inte att provocera kristna”

  1. Ja, varför lämnar folk Svenska Kyrkan? För mig var det som ej konfirmerad ateist enkelt. För min hustru som konfirmerad agnostiker svårare. Med tanke på att hon faktiskt känner en viss dragning till religionen så är det fascinerande att Svenska Kyrkan gör allt för att stöta bort henne. Vem vet, hux flux är jag kanske gift med en katolik?

    1. Sök en personlig relation med Gud genom Jesus Kristus Guds enfödde son. Religion med regler och inlärda ritualer är tomt och meningslöst. Ett liv i en personlig relation med Jesus är Liv. Joh. 3:16 ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son för att var och en som tror på honom inte ska förgås utan ha evigt liv”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 7 =