”Man ska vara varsam med medlemsavgifterna” sa fackpampen, köpte sprit för pengarna

Fackförbundet Kyrk-A, som organiserar merparten av Svenska kyrkans präster, framstår allt mindre som ett fackförbund och alltmer som en tummelplats för hycklande maffiabossar. Det tycks inte finnas någon ände på det maktmissbruk och den korruption som nu gång på gång avslöjas av Aftonbladet. Senast idag publicerades nya uppgifter om hur förbundsledningen hotat och tystats vilket föranleder mig att berätta om mitt eget möte med Kyrk-A:s ledning.

Den som går in på Kyrk-A:s hemsida möts av budskapet: ”Vi vet, vi vill, vi vågar” och de ställer frågan: ”Har du råd att inte bli medlem?”. Frågan är snarare om någon vill bli medlem, när det framkommer vad pengarna faktiskt går till. Länge levde jag i vanföreställningen att den femhundring jag varje månad betalade in till Kyrk-A, var en form av försäkring som garanterade mig bästa möjliga juridiska assistans i händelse av exempelvis en arbetsrättslig konflikt. Att det inte var så, tvingades jag inse hösten 2017. Efter att ha startat Facebookgruppen Mitt Kors år 2016, avskedades jag från min tjänst som präst i Svenska kyrkan. Det var ett solklart brott mot arbetsrättslagstiftningen, men Kyrk-A:s nuvarande förbundsdirektör Vibeke Hammarström vägrade att driva mitt ärende till Arbetsdomstolen.

Mötet när detta delgavs mig var ett av mitt livs mest surrealistiska upplevelser. Vibeke Hammarström meddelade att man inte avsåg driva mitt mål eftersom Kyrk-A måste vara varsamma med medlemmarnas pengar”. När jag påtalade att jag ju kunde bevisa att jag hade rätt, svarade Hammarström: ”Att man har rätt behöver ju inte betyda att man får rätt.” Min fråga om huruvida det alltså var okej att en svensk arbetsgivare bokstavligen gör som i amerikanska filmer och packar ner en anställds tillhörigheter i en låda och slutar betala ut lön, möttes med: ”Man får ju inte stjäla heller, men folk stjäl ju ändå…”.

Exakt så mycket hjälp fick jag av mitt fackförbund. Istället fick jag bekosta en egen advokat, för 3 600 kronor per timme, samtidigt som jag varken fick lön eller A-kassa (A-kassan hänvisade till att arbetsgivaren enligt lag är skyldig att betala lön under pågående tvist, men det vägrade församlingen att göra). Hela denna makalösa historia finns beskriven i min bok Konsten att överleva Svenska kyrkan, som du kan beställa via Bokus eller Adlibris .

Slutnotan hamnade så småningom på i runda slängar 225 000 kronor, innan församlingen så småningom kröp till korset. Då hade jag förlorat familjens bostad (församlingen sade upp mig och barnen från prästgården vi bodde i) och inte fått någon ersättning eller lön på över ett halvår, varför summan som blev kvar efter det att Skatteverket tagit sina 61 procent knappt täckte återbetalningen av de lån jag tvingats ta för familjens överlevnad. Men det fanns en ljusning vid horisonten. Eftersom vi nått en överenskommelse, erbjöd min advokat sig att kontakta Kyrk-A med en begäran om att de skulle ersätta mig för mina advokatkostnader i målet, något som är praxis när ett fackförbund vägrar driva ett mål som medlemmen sedan vinner. ”Det blir inte så dyrt” försäkrade advokaten. Kyrk-A vägrade, föga förvånande, att följa praxis. Jag fick inte en krona i ersättning. Istället damp det ned ytterligare en räkning från advokaten, på inte fullt så blygsamma 26 000 kronor, eftersom Kyrk-A hade envisats med att dra även ersättningsprocessen i långbänk. Skulderna har jag kvar och mitt namn är för alltid kopplat till problem och konflikt inom den lilla ankdamm som Svenska kyrkan utgör. Kampen för upprättelse blev på så sätt mitt livs största pyrrhusseger.

Eftersom jag var övertygad om att det ändå fanns någon form av hederlighet inom Kyrk-A skickade jag ett personligt mail till dess föreningsordförande, prästen Bror Holm, för att be honom att se närmare på hanteringen av ärendet. Två veckor senare fick jag svar. Svaret kom dock inte från Bror Holm utan ifrån – Vibeke Hammarström, och det är förmodligen det mest arroganta och förolämpande brev jag någonsin har fått. Av hänsyn till Hammarström citerar jag inte ur det.

Under hela processen hade jag tröstat mig med att det nog bara var jag som behandlats på detta sätt av Kyrk-A, och att de verkligen menat det där med varsamhet och sparsamhet gällande medlemmarnas pengar. Men så, i november förra året, släpptes bomben. Aftonbladets Mattias Sandberg och Richard Aschberg avslöjade omfattande missförhållanden och ett närmast ofattbart slöseri med pengar av just Vibeke Hammarström. Hennes definition av ”varsam” innebar bland annat att använda medlemmarnas pengar för att köpa lyxväskor, kontorsmöbler till hemmet och vinflaskor i 1 500-kronorsklassen. Hammarström har flugit business class, åkt taxi mellan kontoret och hemmet och ätit dyra representationsmiddagar med icke namngivna gäster – allt för medlemmarnas pengar. Bortförklaringarna har varit lika många som pinsamma. Media har bland annat har fått höra att Kyrk-A måste ”fylla på sitt vinförråd”.

När Hammarströms agerande avslöjades av en av förbundets egna jurister, svarade Kyrk-A genom att, i ett långt mail till medlemmarna, svartmåla den person som uppmärksammat missförhållandena. Juristen sparkades sedan, men först efter det att Vibeke Hammarström försökt att muta honom till tystnad genom ett avtal som skulle ha gett juristen 612 000 kronor – också det av medlemmarnas pengar. Föga förvånande har såväl medlemmar som anställda och styrelseledamöter krävt en oberoende granskning av ledningens agerande. Kyrk-A:s respons? Fackförbundet utesluter nu de som begär granskningen, bland annat prästen och styrelseledamoten i Kyrk-A, Anna-Carin Gabelic. Men fler än Gabelic upplever sig ha blivit tystade av Kyrk-A:s ledning, vilket beskrivs bland annat här  och här. Ledningen uppges även ha eftersökt vilka anställda som talat med media vilket i sig är ett lagbrott.

Vibeke Hammarström har genom hela skandalen försvarats av Kyrk-A:s ordförande, Bror Holm, och att Hammarström till och med svarar på mail adresserade personligen till Bror Holm rörande hennes eget agerande tyder i mina ögon på en närmast incestuös maktkonstellation i Kyrk-A:s topp. Kraven på Holms och Hammarströms avgång restes redan i november, men de biter sig fast. Tillvaron vid köttgrytorna är tydligen alltför tilltalande för att avstå frivilligt. För att tydliggöra det hela: En församlingspräst som använt församlingsmedlemmarnas pengar på motsvarande sätt – och vägrat att erkänna sin överträdelse – hade med stor sannolikhet förlorat rätten att utöva sitt ämbete. De som ska företräda prästerna fackligt sitter dock kvar.

Men Kyrk-A:s maffiabossar måste lämna sina poster, något annat alternativ finns inte. I ljuset av de senaste månadernas avslöjanden, framstår det med all önskvärd tydlighet att mitt ärende inte var ett olycksfall i arbetet. Det är så här man jobbar i Kyrk-A:s ledning: Man ljuger, drar sig undan sitt uppdrag och ansvar, skor sig på andras bekostnad och vräker ur sig spydigheter. Man tvekar inte att krossa människors liv och framtid. Man vägrar att lämna sina uppdrag när man avslöjas och krishanterar genom att skuldbelägga och svartmåla dem som uppmärksammat överträdelserna. Det är ett oacceptabelt beteende som hade skadat vilket fackförbund som helst, men nu sker det dessutom i det fackförbund som organiserar Svenska kyrkans präster. Det är ovärdigt och skadligt – för kyrkan, dess medlemmar och dess anställda. Fackmånglarna måste kastas ur sitt tempel.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × ett =