Östling avslöjar ett samhälle besatt av ideologisk renhet

Så stormar det i Värdegrundsdammen igen. Affärsmannen Leif Östling har ställt till det genom att, ännu en gång, säga högt vad andra viskar: Förra gången frågade han sig vad fan han fick för sina skattepengar. Denna gång har han hävdat att det finns samhällen i Afrika och Mellanöstern som befinner sig hundra år tillbaka i tiden. För detta uttalande har Östling nu fått sparken från flertalet uppdrag. Så får man inte säga i Sverige, nämligen.

Att Östling har rätt i sakfrågan har ingen ifrågasatt. Självklart finns det samhällen som befinner sig hundra år bakom vårt vad gäller utveckling och värderingar, det är ju bland annat därför människor sätter sina liv på spel för att migrera från just de länderna till vårt land. Vi har det så mycket bättre i Sverige, vi har kommit så mycket längre i vår samhällsutveckling och det gör Sverige till ett attraktivt land att leva i. Jag skulle faktiskt vilja skärpa Östlings uttalande och hävda att det finns många samhällen som befinner sig inte bara hundra, utan tusen år bakom vårt. Jag har själv besökt sådana, så jag vet med säkerhet att de existerar.

Samma politiker och företagsledare som fördömer Östlings uttalande, vet också att de existerar. Det är därför det krävs integrationsprojekt, särskilda anställningsformer och kompletterande utbildningar. Ingen har heller sagt att Östling har fel. Istället kallas hans uttalande ”för grovt för att stå ut med” och man frågar sig ”vad som hänt med honom” .

Det handlar alltså, åter igen, mindre om sanningshalt och mer om lämplighet. Fallet Leif Östling sätter fingret på den extrema rädsla för åsiktsmångfald som råder i Sverige idag, och det närmast patologiska tvångssyndrom gällande ideologisk renhet som dominerar den offentliga debatten.

Som teolog associerar jag till den fixering vid renhet som rådde i det judiska samhället på Jesu tid. En menstruerande kvinna, en sjuk eller en död kropp ansågs exempelvis oren och kunde, genom beröring eller genom uppåtstigande luft, smutsa ner en ren person. Denne måste då genomgå en tidsödande reningsprocess för att åter bli ren. Det är detta tänkande som ligger bakom den välkända berättelsen om den barmhärtige samariern – de förbipasserande är inte onda människor, men de gör krassa kalkyler och avstår från att hjälpa den skadade mannen eftersom de inte vill riskera att smutsas ner om det visar sig att den skadade redan är död…

Fallet Östling visar att dagens Sverige är ett samhälle besatt av tanken på ideologisk renhet. I ett sådant samhälle är det helt nödvändigt att identifiera och straffa de avvikande, renheten kan inte upprätthållas på något annat sätt. Att idag utmärka sig som ideologiskt smutsig i en värld av renhetssträvare, innebär därför en reell risk att förlora sin tillhörighet, sitt anseende och, i många fall, sitt levebröd. Att finna frivilliga till exekutionspatrullerna är inte svårt, eftersom den egna renheten bekräftas och stärks genom ett aktivt bestraffande av de avvikande.

Därför är Sverige idag ett samhälle där något kan vara alldeles sant, och alla kan veta om att det är sant, men där det ändå inte får sägas. Inte högt. Det borde Östling ha vetat om. Eller så visste han det kanske, men struntade i det? Leif Östling har nämligen något som de flesta av oss saknar, nämligen ett dra-åt-helvete-kapital. Förmodligen ett rätt så ansenligt sådant. Östling behöver inte bry sig. Han klarar sig fin-fint utan uppdragen i fråga och han är fullt medveten om att svenskt näringsliv behöver Östling betydligt mer än Östling behöver svenskt näringsliv.

På så sätt är Östling unik, och det är sannolikt därför just hans röst säger det andra viskar. Den som saknar dra-åt-helvete-kapital håller tand för tunga, medan trycket byggs upp där inuti. Det håller så länge det håller.

 

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

1 thought on “Östling avslöjar ett samhälle besatt av ideologisk renhet”

  1. Bra skrivet och i mitt tycke helt rätt. Det är mest pensionärer som idag vågar skriva om det som är sant men obehagligt, plus en del med det du kallar ”dra åt helvete kapital”. Man har skapat ett samhälle där rädslan för att säga sin mening är totalt förlamande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 2 =