Svedjebruk för Sverigebilden

För bara några dagar sedan var det en självklarhet att svensken skulle anlända till vallokalerna den 9 september med en Sverigebild präglad av den laglösa migrationen, den havererade integrationen och den sönderstressade välfärden.

Allra mest bekymrad över Sverigebildens påverkan på det kommande valet, har socialdemokratin varit. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickats fram för att förklara att svenskens misstro mot regeringen och media, liksom upplevelserna av social oro, kriminalitet och terrorism, i själva verket är resultat av påverkansoperationer av främmande makt.

Det har väl gått sådär.

Den omtalade Sverigebilden tycktes fläckad och skadad bortom all räddning. Ingen och ingenting skulle kunna ändra på det. Inget, utom ett närmast gudomligt ingripande.

Så kom de första rapporterna om spridda, anlagda bränder och eftersökta gärningsmän. De ersattes av rapportering om skogsbränder, på allt fler platser i landet. I torsdags nåddes toppnoteringen, 57 samtidigt pågående bränder, från Småland till Norrbotten.

Skogsbränderna har inte bara lyckats att sprida förödelse och skräck, de har även fått svensken att skifta fokus under pågående valrörelse. För regeringen har skogsbränderna nämligen förvandlas till en valstrategisk gudagåva. När 20 000 hektar av Sverige brinner (en yta motsvarande 28 570 fotbollsplaner), när byar evakueras och när frivilliga samlas för att utföra hjältedåd, så är det en gigantisk nationell katastrof – men det har samtidigt fått svensken att sluta fokusera på de frågor regeringen Löfven helst av allt ville slippa diskutera inför valet.

Ingen talar längre om ett upphävt samhällskontrakt, utan om rasande skogsbränder. Frågan är om de dagliga skjutningarna, gruppvåldtäkterna och gänguppgörelserna plötsligt har upphört, eller om media bara tagit chansen att skifta fokus? Det mesta talar för det senare och det är inte svårt att förstå varför – för regimtrogen media är det enklare att förklara hur värme och torka leder till gigantiska skogsbränder, än till halsbandsryckningar.

För gemene man ter det sig tämligen självklart att alla – även regeringen – skulle vilja göra allt för att släcka bränderna så snabbt som möjligt. Men icke. MSB har tackat nej till erbjuden hjälp från Ryssland och förklarat att semesterledig personal från Försvarsmakten inte kan kallas in. Endast två av tio tillgängliga helikoptrar används därför.

I det läget går Dan Eliasson ut och förklarar att de största skogsbränderna inte kommer att kunna släckas. Det kommer i praktiken att brinna tills det har brunnit färdigt. Däremot förklarar statsministern att man minsann ska tillsätta en utredning när det väl brunnit klart.

Varför vill inte regeringen Löfven och den allestädes närvarande Eliasson släcka det brinnande Sverige? Kanske är det på sin plats att vara övertydlig: Jag tror inte att varken MSB-tjänstemän eller desperata socialdemokrater tänt på i skogarna. Men. Ett dystopiskt svar är att regeringen faktiskt har mycket att vinna på att det fortsätter att brinna.

Lågorna skapar nämligen ett gigantiskt politiskt och medialt svedjebruk. När lågorna stillat sig kommer en ny Sverigebild att kunna resa sig ur askan, likt Fågel Fenix krönt med en ny fjäderdräkt. När svensken går till val kommer medias rapportering om mord, skjutningar och våldtäkter att ha ersatts av rubriker om hjältedåd, solidaritet och framtidshopp. Vi kommer få höra hur vi räddats genom ett solidariskt och starkt EU-samarbete och hur människor på flykt från lågorna välkomnats av främlingar som öppnat sina hem och sina hjärtan. Ett fullt möjligt lågvattenmärke vore att använda skogsbränderna som verktyg för att motivera ännu fler PUT och amnestier.

I skrivande stund rasar 52 skogsbränder runt om i landet. Trots att de kommer att förstöra skog för upp emot en miljard och slå människors liv i spillror kan de, paradoxalt nog, hjälpa socialdemokratin att klamra sig kvar vid makten den 9 september (om än i samarbete med C eller M), eller i varje fall dämpa ökningen för SD.

Ett mer hoppfullt scenario gör gällande att folk faktiskt är smartare än flertalet politiker och journalister tycks tro. Om väljarna inte låter sig kollras bort utan istället håller (både den nuvarande och den föregående) regeringen ansvarig för den uppvisade inkompetensen och den obefintliga krisberedskapen, kan skogsbränderna istället vara sista spiken i kistan för hela sjuklövern. Det tycks vara allt eller inget som gäller.

Hur det går, återstår att se. Valutgången är hur som helst beroende av om det är ett polariserat, sönderstressat och våldspräglat land som går till valurnorna, eller ett land som framstår som solidariskt, enat och hoppfullt. Väljarens minne är kort och Sverigebilden™ en färskvara.

 

 

 

1 thought on “Svedjebruk för Sverigebilden”

  1. Dan Eliasson är vår egen Mr Bean med den skillnaden att man skrattar och blir glad när man ser Mr Bean.

    De människor som ska ta över, efter att de partier som har haft makten och förstört vårt samhälle, kommer att få jobba hårt och fokuserat men kommer att ha en majoritet av folket med sig. Vi kommer att ordna detta ihop.

    Vilken jävla tokgrupp – Löfven, Morgan och Eliasson. Hur är det möjligt att de har getts detta ansvar?

    Val 9/9

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 18 =