Till toppen utan draghjälp

Min bok ”Konsten att överleva Svenska kyrkan” gick vid lunchtid i torsdags upp på första plats på Adlibris topplista. Där har den legat kvar sedan dess. Inte illa, särskilt inte för en bok som – officiellt – inte tycks finnas.

Boken släpptes för tre veckor sedan. Inför boksläppet skickade jag ut ett pressmeddelande till ett större antal redaktioner, bjöd in till boksläppet och erbjöd recensionsex.

Reaktionen, både från Svenska kyrkan och från media, var den jag förväntat mig: Total tystnad.

Efter någon vecka ringde en chefredaktör upp mig och berömde boken, som personen ansåg var oerhört bra skriven. Under samtalet menade chefredaktören att ämnet var viktigt, att min berättelse var fängslande och ett viktigt nutidsdokument – men att man tyvärr inte kunde skriva om den. ”Som du förstår vill vi inte riskera våra relationer till Svenska kyrkan …”

Jo, jag förstår. Det ironiska är att Svenska kyrkan och svenska media, genom sin totala tystnad, faktiskt har bevisat en av de teser jag driver i boken: Svenska kyrkan är en maktfaktor. En ekonomiskt, inflytelsemässigt och politiskt stark maktfaktor.

Märkligt nog tycks få personer utanför organisationen ha någon större kunskap om hur den fungerar och få journalister har under åren visat något intresse för att granska den i sömmarna. Okunskapen har gagnat Svenska kyrkan – det vaga och mystiskt obegripliga är svårt att ifrågasätta och ännu svårare att kritisera med sakliga argument. Som den äldsta av samhällets trygghetsinstitutioner har man många ess i kaftanärmen och vilken redaktion vill stöta sig med en stenrik organisation med sex miljoner medlemmar och ett ledarskikt med kopplingar rakt in i Rosenbad, genom att påpeka den pikanta odören som stiger från paketet och ifrågasätta om innehållet verkligen är lika fint som omslagspappret signalerar?

Det är snopet för journalisterna, som missar de scoop som bara ligger och väntar på att uppmärksammas. Men sorgligast av allt är det för medlemmarna som inte får veta vad man faktiskt sponsrar genom sitt medlemskap, och för alla de som just nu far illa på grund av Svenska kyrkan.

Topplaceringen hos Adlibris signalerar däremot att det finns ett stort intresse för de ämnen boken tar upp. Många tycks ha anat att det inte alltid är så fridfullt bakom kyrkans vackra fasader, och vi är alltför många som har egna erfarenheter av att ha farit illa i svenskkyrkliga sammanhang.

Reaktionerna jag har fått från läsare har varit odelat mycket positiva.  Några axplock:

”Alla som har något med Svenska kyrkan att göra måste läsa den!”
”Jag har arbetat inom kyrkan i så många år och vet hur folk mår. Det här är boken jag har väntat på!”
”Oerhört välskriven, som en thriller. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig …”
”Nu har jag läst den för tredje gången!”
”Överträffade alla förväntningar, den här boken ska jag rekommendera alla mina vänner!”
”Jag anade att det var illa inom Svenska kyrkan, men inte att det var så här illa …”

 

En doktor i sociologi recenserade boken med följande ord:

”Det här är oerhört bra! Har läst. Helena Edlunds historia är en ’minor classic’. En komplett naken och avslöjande berättelse om hur illa det står till i Svenska kyrkan.”

 

En doktor i teologi hade noterat följande:

”Boken tydliggör viktiga (och hemska) mekanismer i den slutna gruppens problematik. Man är beredd att gå mycket långt för att rädda saken. Det som slår mig är att Svenska kyrkan använder en organisations hela byråkratiska resurser för att slå mot dem som skall exkommuniceras.”

 

Prästen Håkan Sunnliden uppmärksammade i onsdags boken på sin blogg, där han rekommenderade den för alla som är nyfikna på ”att få veta hur spelet går till inom organisationen Svenska kyrkan” och Sunnliden fortsätter:

”Här finns den där boken som vi efterlyst, den som ger oss ett inifrån-perspektiv. [—] Vi är ganska många, anställda i Svenska kyrkan, som farit förskräckligt illa genom åren och kanske var det bara en tidsfråga innan en bok som denna skulle komma. Skönt att den nu är tillgänglig. Det är knappast troligt att boken påverkar kyrkans ledning, men den kanske kan ge läsare mod att se sanningen och att söka sig alternativa vägar för sitt andliga liv, sådana som vi på gräsrotsnivå ber och arbetar för.”

 

Den sista meningen etsade sig fast hos mig. Kanske kan boken ge mod och uppmana till förbättring, både av kyrkans bristande arbetsmiljö och bristande teologi? I så fall har jag uppnått min målsättning. Då har jag dragit mitt strå till stacken för att Svenska kyrkan ska ta ett litet steg på väg mot att vara en tydlig kristen kyrka som visar kristen omsorg om de människor som kommer i kontakt med henne.

Nu återstår att se om etablerade media och/eller fria journalister har samma önskan som jag – och om de i så fall vågar uppmärksamma bokens existens.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 15 =