Tre miljarder pizzor

Pizzeria Colosseum ligger i hjärtat av SoFo. När sonen vill äta pizza kostar en Margerita 89 kronor, medan min specialare (en Gambero plus fetaost) går loss på 105 riksdaler. Låt oss därför, för enkelhetens skull, säga att en pizza i SoFo kostar 100 kronor jämt. Det blir enklast så. Men pizza är inte vardagsmat, det är varken bra för hälsan eller ekonomin, och ekonomin måste ju de flesta av oss faktiskt tänka på. Om man inte är svensk minister och det gäller skattebetalarnas pengar, det vill säga.

Sven-Erik Österberg, ordförande för Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (den heter faktiskt så), konstaterade i en debattartikel publicerad i DN den 11 december att det sedan 2005 kan ha gjorts felaktiga utbetalningar på 300 miljarder kronor. Arton miljarder per år. År efter år. En liknande studie genomfördes redan 2005 och visade på liknande siffror. Trots det har inga ansträngningar eller uppföljningar gjorts för att hindra de felaktiga utbetalningarna.

Österberg uttrycker sig som den S-politiker han är: ”Trots de betydande statsfinansiella konsekvenserna finns det i dag inte någon långsiktig inriktning för arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar. Inte någonstans sker en samlad uppföljning av vad som görs och vilka effekter det har.” Översatt till svenska betyder det kort och gott att ingen som skulle kunna göra något, har brytt sig det allra minsta.

Trehundra miljarder kronor är en närmast obegripligt stor summa. Ska man räkna på svenska med schyffertonomiska termer så motsvarar det tre miljarder pizzor. Varje dag försvinner alltså närmare en halv miljon pizzor (och ett antal kubikmeter Fanta) rakt ner i ett stort svart hål.

Låt oss backa litet. Både M- och S-ledda regeringar har alltså känt till detta i snart 15 år, utan att agera. Att kalla det skandal räcker inte till. Det är så fräckt och respektlöst agerat gentemot Sveriges skattebetalare att jag inte kan hitta rätt ord, hur jag än försöker. Många blev upprörda när Gudrun Schyman eldade upp hundra tusen kronor under Almedalsveckan 2010. Gudrun skulle få elda upp närmare 50 miljoner per dag under årets alla dagar, för att det skulle motsvara de skattepengar som de facto försvinner.

Trehundra miljarder av dina och mina skattekronor, pengar som vi varje morgon pallrar oss iväg till jobbet för att knega ihop och som Farbror Staten ser till att samla in med alla tillgängliga medel, har försvunnit rakt ut i tomma intet – och det utan att våra politiker har agerat för att stoppa det. Trehundra miljarder – där varje krona hade behövts i ett stressat och krackelerande välfärdssystem. Trehundra miljarder har sakta sipprat ut ur systemet – samtidigt som personlig assistans har dragits in, förlossningsavdelningar har stängts och barngrupper har växt. ”Vad f-n får jag för pengarna?” har hörts allt oftare, och en sak är säker: vi hade fått en hel del mer om vi hade haft arton miljarder mer per år att spendera.

Som skattebetalare är det inte utan att jag funderar på var dessa pengar tar vägen? ”Den dominerande orsaken till de felaktiga utbetalningarna är att de uppgifter som ligger till grund för besluten inte är korrekta” skriver Österberg i DN. Visst är det så. Trots att svensken inom många områden är kontrollerad och registrerad in i minsta detalj, så samkörs inte registren. Lovar du på heder och samvete? Då är det okej. Samtidigt har Sverige bjudit in hela världen till den ultimata välfärdens dignande pizzabuffet, utan att ha koll på vilka gästerna är eller hur många doggy-bags de fyller. Idag har 872 861 så kallade samordningsnummer delats ut av olika myndigheter. Något krav på att kunna styrka sin identitet finns inte för att få ett samordningsnummer, men det ger tillgång till hela välfärds- och bidragssystemet. Nu har gästerna ätit tabberas på borden och det är dags att betala notan: Tre miljarder pizzor.

Det enda rimliga är att Svenska skattebetalare skickar en faktura till regeringarna Reinfeldt och Löfven. Skatteverkets bankgironummer för skatteinbetalningar: 5050-1055. Glöm inte räntan.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 16 =