Val-curling med osäker utgång

Curling har liknats vid att spela schack på is och för den oinvigde kan sporten te sig obegriplig: fyra personer skickar granitstenar över en 40 meter lång isbana, sopar och skriker samtidigt som de försöker knocka bort stenarna som fyra andra personer har sopat och skrikit på plats.

Målet är att ta poäng genom att placera lagets egen sten så nära målet, ”boet”, som möjligt. I varje omgång spelas 16 stenar och en match består av åtta eller tio omgångar. Det blir många stenar som sopas, skriks och placeras. Ytterst få av dessa stenar innebär någon större spänning för åskådaren, det är ofta den allra sista stenen i varje omgång som avgör. Den rationellt sinnade frågar sig kanske varför man då inte bara skickar varsin sten, där närmast vinner? Som bocchia?

Det handlar självklart om taktik. Tjusningen med curling är att planera spelet, att låta varje sten bygga upp det scenario som leder fram till den sista stenens crescendo. Genom att placera stenar som garder framför boet, försöker man skapa ett spel som faller ut till egen fördel samtidigt som man försvårar för motståndaren. Samtidigt gäller det att förvandla varje misstag motståndaren gör, till en egen fördel.

Det kräver målmedvetenhet, strategi och precision. Varje drag ska planeras och genomföras. Sten efter sten ska placeras så att motståndaren slås bort och de egna stenarna hamnar närmast när poängen ska räknas.

Med en vecka kvar till valet ser vi hur Sverige närmar sig slutet på den curling-omgång som valrörelsen utgjort. Sten för sten har placerats ut på en imaginär bana för att optimera chanserna inför valdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har spelat ut ett antal stenar. Svenska hushåll fick i våras ta emot broschyren Om kriget kommer för första gånger på decennier, myndigheten har gjort ett antal utspel för att betona vikten av att planera för en kommande kris och nyligen lät man meddela att påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet. Man har lyckats bra. Varannan svensk uppgav sig vara orolig för att det svenska valet ska påverkas av främmande makt.

MSB har rätt i att demokratin är hotad, men hotet tycks komma från krafter inom riket. Verktygen heter censur, personförföljelse och lögn.

Kritik och satir som riktas mot den politiska och mediala makten stämplas som hat och hot. Filmer, inlägg och hela konton har försvunnit från Facebook och Youtube. Valsedlar försvinner från vallokaler och valförrättarnas rutiner ifrågasätts. Privatpersoner har hängts ut i media. Mitt eget parti, det liberalkonservativa Medborgerlig Samling (MED), har svartmålats genom att framställas som homofoba och till och med kallats nazistiskt. S har köpt dolda annonser på Facebook för att smutskasta C och L och häromdagen avslöjade skribenten Galaxia Elias att socialdemokrater från partiets konton har spridit lögner om andra partiers politik på arabiska. Rebecca Weidmo Uvell fann att liknande lögner även spridits på somaliska.

S har gjort avbön, men skadan är skedd. Även om det ursprungliga inläggen har tagits bort, har informationen skrivits om och postats på nytt. Ett av inläggen har delats på en islamistisk sida med 69 000 följare. Budskapet om att M och SD vill förbjuda moskéer, kasta ut alla som invandrat sedan 70-talet och ta barn från muslimska föräldrar har spridits som en löpeld bland arabisk- och somalisktalande invandrare. Exakt vilka konsekvenser inläggen kommer att få för valresultaten kommer vi aldrig att få veta, men de kommer hur som helst att kunna användas för att bevisa att otillbörlig valpåverkan har förekommit.

Det vi ser är taktik och strategi. Sakta men säkert skapas en känsla av osäkerhet, av sårbarhet. Stenarna i valrörelsens sista curling-omgång placeras med precision, för att skapa ett vinnande scenario den nionde september eller – om spelarna misslyckas med det – skapa förutsättningar för att kunna ifrågasätta valresutatet.

Förhoppningsvis är jag bara en dystopiker, men mitt råd blir ändå: håll i hatten. Vi går en intressant höst till mötes.

 

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd insättning bekräftar gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller. Swish 0723 56 77 56.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 18 =